Bepaalt de belastingdienst wat goed is voor u?

Van Mr. Brigitte van der Veen RB26 maart 08:53
Terug naar blog
Bepaalt de belastingdienst wat goed is voor u?

Het is vrijdag 27 februari 2015, eind van de middag. Een apotheker in een middelgrote provinciestad maakt nietsvermoedend zijn post open. Nog even voor het weekend de post verwerken.

Hij laat zijn oog vallen op de voorste bladzijde, een A-4 met een overzicht in klein lettertype met diverse bereidingen. Wat is dit voor lijst? Er volgt nog een bladzijde en nog één, 15 pagina’s, een omvangrijke waslijst. Op dat moment leest hij “De minister van VWS heeft besloten dat niet-geregistreerde geneesmiddelen, waaronder op maat gemaakte, niet vanuit het basispakket worden vergoed. In plaats daarvan mogen zorgverzekeraars zelf bepalen of ze deze middelen vergoeden”.

De zorgverzekeraar deelt op vrijdag 27 februari mede dat met ingang van 1 maart de betreffende bereidingen niet meer worden vergoed. In de lijn der verwachting is de toestand kort daarna compleet. Op maandag 2 maart melden zich de eerste patiënten. Patiënten weten van niets, apotheker krijgt het niet uitgelegd, de voorschrijvende specialisten worden erbij betrokken, huisartsen, de verschillende beroepsorganisaties, patiëntenverenigingen.

Nadat eerder de beroepsorganisaties deze week al meldden dat de bereidingen vooralsnog vergoed blijven, lees ik vandaag in de nieuwsbrief van een grote zorgverzekeraar dat voorlopig alle middelen worden vergoed in afwachting van de uitkomst van verder overleg. In ‘mijn wereld’ als fiscaal-jurist bij een organisatie die haar professie heeft in belastingadvies en accountancy is kwaliteit een belangrijk issue. Als beroepsbeoefenaar wil je kwaliteit leveren, maar wie bepaalt wat kwaliteit is? En wie bepaalt wat kwaliteit mag kosten?

De klant, de adviseur, de belastingdienst, de beroepsvereniging? Voor ‘mijn wereld’ is dit nog relatief eenvoudig. De belangrijkste stem ligt evident bij de cliënt en de adviseur. Zij stellen samen vast wat kwaliteit is en wat deze kwaliteit mag kosten. De belastingdienst en de beroepsgroep vervullen hierin zeker ook een rol, maar wel op enige afstand.

Echter, wie bepaalt in de zorg wat kwaliteit is en wat deze kwaliteit mag kosten, wie heeft daar de belangrijkste stem? Misschien de arts en de patiënt, de beroepsgroep? Zij zijn in elk geval de meest betrokkenen, net als in de relatie tussen cliënt en fiscaal adviseur.

Of bepaalt de selecte groep zorgverzekeraars met minister Schippers samen wat kwaliteit is en wat deze kwaliteit mag kosten? En daar wringt precies de schoen. De zorgverzekeraar int premie. Vervolgens bepaalt de zorgverzekeraar wie de behandeling mag geven, welke behandeling gegeven mag worden en wat die behandeling mag kosten. Maar de zorgverzekeraar is niet de behandelaar en al helemaal niet de patiënt.

Dit komt op hetzelfde neer als een belastingdienst die belasting int en vervolgens bepaalt wie uw fiscaal adviseur is, welk advies u gaat krijgen en wat dit advies mag kosten. Bepaalt de belastingdienst wat goed is voor u?

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Artikel door:

Mr. Brigitte van der Veen RB

Mr. Brigitte van der Veen RB

Fiscaal jurist

Als fiscalist ben ik werkzaam voor Countus Seres. Hierbij is mijn ruime ervaring in fiscale en juridische advisering uiteraard de basis. Waar ik enthousiast van word is om samen met u voor de...

Mail mij >

Nieuwsbrief