Help, een conflict, wat nu?

Van Mr. Jacqueline van Eekelen RB 8 november 09:21
Terug naar blog
Help, een conflict, wat nu?

Iedereen komt hoogstwaarschijnlijk tenminste een maal in zijn professionele leven terecht in een flink conflict. Vaak plotseling, onbedoeld, zonder schuld, maar altijd gepaard met veel negatieve energie.

In de zorg is de druk hoog. Er moet van alles: efficiënter werken, innoveren, samenwerken, en dat alles onder de dreiging van een lager inkomen. Dat brengt een hoop onzekerheid met zich mee en zorgt nu niet direct voor een positieve smeerolie als er irritaties zijn binnen het samenwerkingsverband. 

Kortom: Een escalerend conflict ligt op de loer. Met als belangrijkste oorzaak dat er te weinig aandacht is voor elkaars standpunten en belangen. En dat terwijl het juist nu van groot belang is om er samen uit te komen, zodat je weer vooruit kan kijken in plaats van elke dag in een verwijtende sfeer je werk te moeten doen.

Mediation is voor conflicten in de zorg vaak de aangewezen weg om snel tot een goede oplossing te komen. In een klein aantal bijeenkomsten kan al een oplossing worden bereikt die door alle partijen wordt gedragen.

De mediator helpt partijen hierbij: hij is onafhankelijk, neemt  geen standpunten in, en bedenkt geen oplossingen. Dat doen de partijen namelijk zelf. Partijen zijn dus actief en bepalen zelf wat er gebeurd en wat er wordt afgesproken. Hierdoor wordt de uiteindelijke oplossing vaak beter gedragen dan als de beslissing aan een rechter wordt overgelaten. Nog afgezien van het feit dat een rechtszaak lang duurt, hoge kosten met zich mee brengt, en er altijd een winnaar en dus ook verliezer zal zijn. Of nog erger, beide partijen voelen zich verliezer!

De mediator laat beide partijen hun verhaal vertellen, vraagt naar de achtergronden van hun standpunten, stelt dus veel vragen, en zorgt ervoor dat er geen oude koeien uit de sloot worden gehaald. Zo komen partijen bij de echte kern van hun probleem. En als het werkelijke probleem eenmaal op tafel ligt, kan er ook een goede oplossing worden gevonden.  

Een conflict is geschikt voor mediation als:

  • Beide partijen het conflict willen oplossen en de oplossing graag in eigen hand houden.
  • De relatie behouden moet blijven, de zorgwereld is immers klein, je komt elkaar altijd weer ergens tegen.
  • Er een creatieve oplossing mogelijk is die het conflict volledig oplost in plaats van een van de partijen gelijk te geven en de andere daarmee dus ongelijk.

De voordelen van mediation op een rij:

  • Het is sneller dan de juridische weg. In een tot vier gesprekken wordt tot een oplossing gekomen.
  • Partijen betalen de mediator gezamenlijk, en is daarmee stukken goedkoper dan een rechtzaak.
  • De oplossing is bedacht door de partijen zelf, dus heeft hun volledige instemming.
  • De procedure is informeel en partijen hebben invloed op alles wat er gebeurd.

En is er in uw situatie  gelukkig nog geen sprake van een escalatie, maar zijn er binnen uw maatschap wel irritaties, worden afspraken niet nagekomen en worden er geen beslissingen genomen, neem dan contact op met een mediator om de boel weer vlot te trekken.

U kunt er ook zelf veel aan doen om niet in een conflict te geraken met uw samenwerkingspartners:
Neem regelmatig, tenminste eens in het jaar, de tijd om met elkaar rond de tafel te gaan zitten, en heb het dan eens niet over de lopende zaken met elkaar, maar bespreek met elkaar of een ieder het nog naar zijn zin heeft, en waarom of waarom niet? Wat kan beter? Moeten er dingen anders? Zijn er irritaties die uitgesproken moeten worden? Hoe zit iemand in zijn vel? Benoem ook de dingen die goed gaan uiteraard. Kortom, heb eens echt aandacht voor elkaar en neem elkaars opmerkingen serieus. Dat dit er in de daily business bij inschiet is te begrijpen, maar het is absoluut noodzakelijk om irritaties niet te laten uitgroeien tot conflicten. 

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Artikel door:

Mr. Jacqueline van Eekelen RB

Mr. Jacqueline van Eekelen RB

Fiscaal jurist

Het meeste plezier beleef ik aan het goede en persoonlijke contact met mijn cliënten. Al ruim 20 jaar help ik fysiotherapeuten, dierenartsen, huisartsen, tandartsen,en andere...

Mail mij >

Nieuwsbrief