Hoe kies je als bestuurder of toezichthouder de juiste controlerend accountant (M/V)

Van Paul Fransen RA12 februari 13:06
Terug naar blog
Hoe kies je als bestuurder of toezichthouder de juiste controlerend accountant (M/V)

De media hebben de laatste tijd volop bericht over twijfels over de deskundigheid en onafhankelijkheid van accountants. De AFM heeft forse kritiek geuit op een aantal grote accountantskantoren en diverse stevige aanbevelingen gedaan. 

Onafhankelijk

Ook de politiek heeft zich laten horen. Een accountant moet deskundig zijn en voldoende branche-kennis hebben van de organisatie die hij controleert. Maar de accountant moet ook onafhankelijk zijn en zijn/haar inkomen moet niet teveel afhankelijk zijn van het verliezen of verwerven van controleopdrachten.Omdat een accountant veel kennis heeft van de organisatie die hij controleert is hij bij uitstek geschikt om ook te adviseren. Dat noemen we dan de natuurlijke adviesfunctie van de accountant. Maar adviseren en controleren door dezelfde accountant is nu juist een van de al langer bekende knelpunten. Immers hoe kan een accountant nu bij zijn controle kritisch zijn op zijn eigen adviezen. Al met al een lastig dilemma voor bestuurders en toezichthouders van o.a. Stichtingen, Verenigingen of Coöperaties bij hun keuze welke accountant de controle van hun organisatie moet gaan verrichten.

Mijn advies: Denk eens aan Seres

Deskundig

Wij hebben deskundige accountants met volop kennis van  diverse branches. Seres is gespecialiseerd in projectmatige organisaties en de zorg, bijvoorbeeld een zorgroep of huisartsenpost is bij ons aan het goede adres.

En de belangrijke onafhankelijkheid vullen wij in door de daadwerkelijke accountantscontrole te laten uitvoeren door een groep gespecialiseerde accountants van onze partner de Countus Groep uit Zwolle. De accountants van Seres adviseren en de accountants van Countus controleren.

Countus heeft al sinds lange tijd een actieve Raad van Commissarissen (een van de aanbevelingen van de AFM) die daadwerkelijk toezicht houdt. En bij Countus zijn alle accountants gewoon in loondienst met een vast salaris. Onafhankelijkheid in optima forma.

Bent u geïnteresseerd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen, neemt u dan vrijblijvend met mij contact op.

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Artikel door:

Paul Fransen RA

Paul Fransen RA

Registeraccountant

Ik ben binnen Countus Seres werkzaam als accountant en ondernemersadviseur met een boeiende mix van cliënten in zowel de profit als de non profitsector en in zowel het MKB als in de zorg.

Als...

Mail mij >

Nieuwsbrief