Hoe privé is een schenking of erfenis?

Van Marjel Kempen-Luiten12 juli 15:27
Terug naar blog
Hoe privé is een schenking of erfenis?

Krijg je een schenking of erfenis en ben je getrouwd? Voor wie is die erfenis of schenking dan precies? Voor jou en je echtgenoot of alleen voor jou? En hoe ga je daarmee om? We geven je 3 adviezen.

 

Privévermogen

Om een schenking of erfenis privé te houden kan de erflater/schenker in een testament of bij een schenkingsovereenkomst een zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ opnemen. Deze clausule zorgt ervoor dat de erfenis of schenking tot het privévermogen van de ontvanger behoort.

Op zo’n moment ontstaat er, naast je gezamenlijke vermogen met je huwelijkspartner, een stuk vermogen dat in principe voor jou privé blijft. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en je gaat scheiden, heeft je ex-partner in feite geen recht op de helft van deze erfenis of schenking.

 

Administreer goed!

Maar het is wel belangrijk om vast te leggen wat je precies met het geld van de erfenis of schenking doet. Er kan namelijk onduidelijkheid ontstaan als het geldbedrag van de schenking of erfenis op een gemeenschappelijke bankrekening wordt gestort.

Veel mensen gebruiken de erfenis of schenking voor zaken als vakanties, onderhoud van het huis, een nieuwe auto etc. Maar is het wel de bedoeling dat de schenking of erfenis gemeenschappelijk gebruikt wordt? Kan de ontvanger het bedrag bijvoorbeeld bij een echtscheiding dan alsnog terugvragen?

Onlangs oordeelde de Hoge Raad dat degene die de erfenis of schenking heeft ontvangen in beginsel recht houdt op een teruggave daarvan. Maar, als de andere echtgenoot kan aantonen dat de schenking voor gemeenschappelijk gebruik bedoeld was, ligt dit anders. Een goede administratie is dus van groot belang.

 

Discussie voorkomen

Je kunt een discussie over de uitsluitingsclausule voorkomen door het geldbedrag hoe dan ook apart te houden van andere geldbedragen. Bijvoorbeeld door het op een aparte bankrekening te storten. Wanneer je van het geldbedrag gemeenschappelijke uitgaven doet, dan is het belangrijk om bij deze uitgaven goed vast te leggen wat de bedoeling van de partijen is. Dat geldt ook voor investeringen en herinvesteringen.

Gaat het om gemeenschappelijke zaken of moet het geldbedrag uiteindelijk worden teruggegeven? Anders kan er wederom discussie ontstaan of een partner in dit vermogen wel of niet meedeelt in een eventuele waardestijging.

 

3 adviezen

Er kan dus door verschillende redenen discussie ontstaan over de uitsluitingsclausule. Hieronder vatten we nog even kort samen met welke 3 adviezen je deze discussie kunt voorkomen:

  1. Houd het geld van je ontvangen erfenis/schenking gescheiden door het op een aparte bankrekening te storten.
  2. Houd een registratie bij van de ontvangen bedragen én houd bij waaraan je het besteedt. Doe dit ook bij (her)investeringen.
  3. Besteed je het geld aan gemeenschappelijke uitgaven of investeringen, leg dan samen met je partner duidelijk vast of er recht op een vergoeding bestaat of niet. Daarbij moet je ook vastleggen of je echtgenoot het oorspronkelijke bedrag terugkrijgt of dat hij/zij meedeelt in een eventuele waardestijging of waardedaling.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over je erfenis of schenking? Vul dan onderstaand contactformulier in of neem contact op met Mr. Henriëtte Strik of Mr. Marjel Kempen-Luiten.

✆ 038 – 45 526 11

 h.strik@countus.nl

✆ 088 – 56 574 62

 m.kempen@countus.nl

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Nieuwsbrief