Je praktijk verkoopklaar maken, begin tijdig!

Van A.M.C. (Annemiek) van der Elst21 oktober
Terug naar blog
Je praktijk verkoopklaar maken, begin tijdig!

Je praktijk verkoopklaar maken, begin tijdig!


Vaak wordt bij de overdracht van praktijken te laat begonnen met het verkoopklaar maken van de praktijk, waardoor er een lagere goodwill wordt ontvangen. Dit is erg jammer en zeker te voorkomen!

Een kopende partij zal voornamelijk naar de actuele stand van zaken van de praktijk kijken.

De (adviseur van de) kopende partij heeft daarvoor de volgende gegevens en informatie nodig:

Jaarcijfers afgelopen drie jaar

Omzet van dit jaar tot en met heden

Contracten personeel

Huurcontracten

Spiegelinformatie zorgverzekeraar

Stand van zaken van de (patiënten)administratie


Wat zijn de valkuilen en mogelijkheden

Uit deze stukken kan blijken dat niet alles even goed op orde is. Soms zijn bijvoorbeeld de contracten van het personeel dusdanig verouderd, dat hierdoor risico’s ontstaan voor de kopende partij. Het huurcontract blijken nog een lange looptijd hebben, waardoor de kopende partij nog lange tijd verbonden is aan de huidige huisvesting en daardoor dus niet zijn eigen plan kan trekken, door bijvoorbeeld deel te nemen in een gezondheidscentrum. En uiteraard zijn de jaarcijfers van de afgelopen jaren erg belangrijk. Alles wat een vraag kan opleveren, zal ook worden gevraagd natuurlijk. Zorg dat daaruit een consistent en gebruikelijk kostenpatroon naar voren komt en een bij voorkeur stijgende omzet.

‘Ik laat de verbeteringen aan de koper over’

Het punt is dat een kopende partij vrij strikt naar de huidige situatie zal kijken om voor zichzelf een redelijke koopsom te bepalen. Dat is natuurlijk logisch, want dat is het uitgangspunt van de overname. Dat een kopende partij ideeën heeft om zaken te wijzigen en daardoor voordeel te behalen, heeft geen verhogend effect op de te betalen goodwill. De kopende partij vindt het vanzelfsprekend dat dit voordeel komt door zijn eigen ondernemerschap.

Meer winst (en meer goodwill)

Een bijkomend voordeel om de praktijk voorafgaand aan een overname  te laten scannen, is dat er waarschijnlijk vanaf dat moment ook meer winst kan worden behaald. Dit kan financiële winst zijn, maar ook winst in tijd doordat de taken en werkzaamheden efficiënter kunnen worden ingeregeld binnen de praktijk. Ook worden risico’s verminderd, doordat er bijvoorbeeld begonnen wordt met het op orde maken van de dossiers, of als de behandelindex aan de hoge kant is.  Verbeteringen op deze punten dragen bij aan een hogere waarde van de praktijk (goodwill).

Ook kan het zo maar zo zijn dat de praktijkhouder na een dergelijk traject zelf weer zin krijgt om nog een aantal jaar door te werken; de minder leuke taken zijn mogelijk grotendeels weggevallen.

Tijdig

Ons advies is, begin tijdig met het verkoopklaar maken van je praktijk. Laat alle bovengenoemde zaken beoordelen en kijk samen waar de verbeterpunten liggen. Kijk eens samen met een expert in hoeverre de kosten in de praktijk overeenkomen met wat gemiddeld gebruikelijk is. Op welke kosten wijk je af en in hoeverre is het mogelijk de kosten te verminderen? Hier zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

Doe dit bij voorkeur 5 tot 3 jaar voor de overname. Zo geef je jezelf de tijd om de verbeteringen te realiseren en ervoor te zorgen dat deze ook uit de bij de verkoop ter beschikking te stellen stukken blijken. Bovendien profiteer je zelf dan ook nog een aantal jaren van de gerealiseerde voordelen.

Wij helpen u graag!

Als u hier meer over wilt weten, kunt u mij bereiken via 06-82917698. Of stuur een mail naar: a.vanderelst@seres.nl

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Artikel door:

A.M.C. (Annemiek) van der Elst

A.M.C. (Annemiek) van der Elst

Senior ondernemersadviseur FFP CFP®

Als ondernemersadviseur en financieel planner help ik u met de vraagstukken die bij (uw onderneming) spelen. Dit kan onder andere gaan om maatschapsvorming, goodwillbepaling, declaratieonderzoek,...

Mail mij >

Nieuwsbrief