Verhuiskostenaftrek lucratief voor ondernemer

Van Mr. Jacqueline van Eekelen RB 7 maart 10:40
Terug naar blog
Verhuiskostenaftrek lucratief voor ondernemer

Als je als ondernemer op zakelijke gronden verhuist, kan je onder voorwaarden een groot forfaitair bedrag van € 7.750 aan kosten ten laste van de winst brengen. Dit bedrag is exclusief de kosten van het overbrengen van de inboedel, die je ook mag aftrekken. Maar wanneer is een verhuizing nu precies zakelijk?

 

Een verhuizing is in ieder geval zakelijk als je als ondernemer binnen twee jaar, na de start of verplaatsing van je onderneming, verhuist. Bovendien moet voor de ondernemer de afstand woning-werk met 25 kilometer verminderen en moet na verhuizing de afstand woning-werk met minstens 60% zijn afgenomen.

 

Voor iemand die wellicht meerdere werkplekken door het land heeft, is het een kwestie te kijken naar de plek waar je voornaamste (grootste) opdrachtgevers zitten.

 

Voorbeeld: je woont in Utrecht en werkt veel in Apeldoorn. Je besluit daarom binnen twee jaar na de start van je onderneming (standplaats Utrecht) te verhuizen naar Deventer.

 

Uitwerking: de afstand Utrecht-Apeldoorn bedraagt 67 km. De afstand Deventer-Apeldoorn bedraagt 18 km. De afstand vóór verhuizing bedroeg dus meer dan 25 km en je beperkt de afstand woning-werk met minimaal 25 kilometer. De afstand na verhuizing is met 49 km bekort, ofwel met 73%. Je voldoet dus aan beide voorwaarden en kan een bedrag van in totaal € 7.750 aftrekken van de winst, plus de kosten van het overbrengen van de inboedel.

 

Voor het overbrengen van de inboedel, kan je denken aan de kosten voor een verhuiswagen, aanhanger, of verhuisdozen.

 

Recente rechtspraak laat echter zien dat je niet altijd heel strikt aan de hiervoor genoemde twee voorwaarden hoeft te voldoen. Een rechter vond een verhuizing van een belastingplichtige ook zakelijk, indien de zakelijkheid van de verhuizing aangetoond kon worden. Deze belastingplichtige voldeed niet aan de reisafstand beperking, maar mocht toch de verhuiskostenregeling toepassen. Mocht je niet aan de voorwaarden voldoen (60% verkorting en minimaal 25 kilometer), overleg dan met je adviseur of sprake is van een zakelijke verhuizing. Indien de inspecteur van de Belastingdienst vragen stelt, dien je de zakelijkheid van de verhuizing in dergelijke situaties aannemelijk te kunnen maken. Bijvoorbeeld: ik verwacht binnen twee jaar hier een praktijk van x over te nemen, ik wil daarom dichter bij deze praktijk wonen. Het is belangrijk dat e.e.a. dan wel concreet genoeg is.

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Artikel door:

Mr. Jacqueline van Eekelen RB

Mr. Jacqueline van Eekelen RB

Fiscaal jurist

Het meeste plezier beleef ik aan het goede en persoonlijke contact met mijn cliënten. Al ruim 20 jaar help ik fysiotherapeuten, dierenartsen, huisartsen, tandartsen,en andere...

Mail mij >

Nieuwsbrief