Voor een goed pensioen moet je wel iets doen!

Van Mr. Harry Kompagnie RB10 februari 10:05
Terug naar blog
Voor een goed pensioen moet je wel iets doen!

De medisch specialisten hebben een hectisch 2014 achter de rug. De invoering van de integrale bekostiging heeft veel specialisten er toe gebracht te kiezen voor de BV als rechtsvorm, vaak in combinatie met vakgroep vennootschappen of coöperatie structuren. Dit geheel moest voor 1 januari 2015 opgezet zijn om te voorkomen dat per deze datum fiscale problemen zouden ontstaan. Menig notariskantoor heeft december het druk gehad hierdoor.

En nu?

Maar daarmee is het nog niet af, nu moet menig specialist de hoogte van zijn salaris vast stellen, de salarisadministratie moet opgestart worden en het netto loon moet worden bepaald. Op zich is dit proces niet zo heel moeilijk maar de specialist doet er goed aan te kijken naar de fiscale gevolgen hiervan.

Een hoger salaris betekent een lagere winst voor de BV en omgekeerd. Het salaris wordt progressief belast tot 52% terwijl de winst in de BV belast wordt met 20% en pas bij uitkering wordt er 25% geheven van het restant zodat de belastingdruk hier beperkt is tot 40%. Verder kan hij rekening houden met de privé aftrekposten op het salaris. Helemaal vrij is de specialist niet om zijn salaris te optimaliseren, de belastinginspecteur zal het vastgesteld salaris toetsen aan de regels van de wet loonbelasting, maar over hoever die regels reiken wordt verschillend gedacht. Daarom is het zeker raadzaam dit niet klakkeloos te doen maar hier met de belastingadviseur goed naar te kijken.

Pensioen.

Eind vorig jaar heeft het SPMS alle medisch specialisten een brief gestuurd, waarin ze kenbaar maakt dat de individuele specialist als beroepsbeoefenaar voor hun het aanspreek punt is. Deze ontvangt ook de premie nota. Op zich wel merkwaardig want bij andere directeur-aandeelhouders waarbij de besloten vennootschap het pensioen toezegt wordt de vennootschap ook gezien als het lichaam dat hiervoor moet zorgen. Maar aangezien het SPMS een beroepspensioenfonds is, valt hier ook wel veel voor te zeggen. Komt bij dat het ook fiscaal interessant is om de pensioenpremie privé te betalen, immers hier ligt het belastingtarief hoger. Nog een extra punt om rekening mee te houden bij de afweging die hiervoor is beschreven.

Het SPMS heeft besloten om de uitvraag van gegevens nog even aan te houden omdat blijkbaar nog niet alle medisch specialisten de hiervoor beschreven keuzes hebben gemaakt. Voorlopig blijft de opbouw op het oude niveau en pas later zal de pensioenopbouw definitief worden vastgesteld met een terugwerkende kracht tot 1 januari 2015.

Denkt u nu van, ik heb geen idee hoe dit moet doen? Bel ons dan. Wij hebben voor veel medisch specialisten het al uitgewerkt en kunnen u helpen bij het maken van de beste keuzes hierin.

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Artikel door:

Mr. Harry Kompagnie RB

Mr. Harry Kompagnie RB

Belastingadviseur

Rechtsvormen, overnames en samenwerkingsverbanden zijn gesneden koek voor mij als ervaren fiscalist. Daarnaast ben ik gecertificeerd financieel planner (FFP) en WFT...

Mail mij >

Nieuwsbrief