Kennis Financiële planning geen overbodige luxe!

Van Mr. Harry Kompagnie RB 3 maart 12:43
Terug naar blog
Financiële planning geen overbodige luxe!

Vanuit de fiscale regelgeving wordt u verplicht om nauwkeurig uit te rekenen hoeveel winst u in een bepaald jaar heeft genoten en onvermijdelijk ontvangt u hiervoor een aanslag van de belastingdienst. Onderbelicht blijft vaak het aspect of inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht zijn. Uiteraard is dat uw persoonlijke verantwoordelijkheid, niemand legt u iets op hoeveel u wilt sparen of uitgeven. Toch is dit erg van belang voor uw vermogensontwikkeling op de langere termijn. Vandaar dat dit onderwerp eigenlijk wat meer aandacht verdient.

Inzicht

Allereerst valt op dat veel ondernemers maar een heel beperkt zicht hebben hoe ze 'geboerd' hebben in een jaar. Het inkomen is hierbij niet het probleem, dat is precies bekend, maar de uitgaven zijn niet altijd inzichtelijk. Soms worden die vastgelegd maar niet altijd. Soms worden die afgeleid uit de vergelijking van het vermogen aan het begin van het jaar met het vermogen aan het eind van het jaar. Pas nadat het netto inkomen vergeleken wordt met de uitgaven, ontstaat er zicht op de ontwikkeling van het vermogen. Omhoog als er een overschot is en richting financiële problemen wanneer er een tekort is.

 

Toekomst

Financiële planning is feitelijk niets anders dan het jaarlijkse overschot of tekort voor de komende jaren doorrekenen en inzichtelijk maken hoe het vermogen er over een aantal jaren er waarschijnlijk bij zal staan. Ook verkoop van de onderneming, aflopende spaar- of lijfrenteverzekeringen, pensioenuitkeringen worden hierin meegenomen. Vervolgens kunnen antwoorden gegeven worden op vragen zoals wanneer kan ik stoppen met werken? Moet ik overgaan tot schenkingen aan kinderen? Of kan ik me die boot veroorloven?

 

Scenario’s

In een financieel plan wordt gekeken naar de situatie bij ouderdom (pensioen), die financiële situatie bij overlijden van de kostwinner of partner, en naar de situatie bij arbeidsongeschiktheid. Ook in die laatste twee gevallen wil men vaak weten of het goed geregeld is. Soms leidt dat tot aanpassingen in de verzekeringsportefeuille. Er ligt dan een goed onderbouwt financieel plaatje wat er gedaan moet worden om een tekort op te heffen.

 

Financieel plan

Het opstellen van een financieel plan kost normaal veel tijd, alle financieel relevante gegevens moeten worden verzameld en doorgenomen om te komen tot een volledig financieel plan. Bij Seres bezitten we gemiddeld al zon 90% van de gegevens voor de jaarrekening of aangifte. Het opstellen kost dan ook veel minder tijd wanneer Seres dit voor u doet!

Meestal beginnen we met een scan waarin een eerste indruk van uw financiële conditie wordt gemaakt. Dit wordt besproken en vervolgens bepalen we welke acties ondernomen kunnen worden zodat er in alle mogelijke scenario’s er geen rode stoplichten meer zullen zijn.

Mocht u twijfelen of dit iets voor u is neem dan even contact op, dan doen we u een voorstel met prijsopgave en beslist u hierna. Verschillende collega’s gingen u voor en hielden hier een gerust gevoel aan over en spraken hun waardering uit voor het toegenomen begrip over hun financiële conditie.

 

Mr H. Kompagnie FPP (Federatie Financiele planners) www.ffp.nl

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Artikel door:

Mr. Harry Kompagnie RB

Mr. Harry Kompagnie RB

Belastingadviseur

Rechtsvormen, overnames en samenwerkingsverbanden zijn gesneden koek voor mij als ervaren fiscalist. Daarnaast ben ik gecertificeerd financieel planner (FFP) en WFT...

Mail mij >

Nieuwsbrief