Kennis Is sparen nog wel rendabel?

Van Paul Fransen RA19 maart 12:06
Terug naar blog
Is sparen nog wel rendabel?

Grote beleggers en bedrijven zijn er al aan gewend: geld betalen aan de bank over je spaargeld. Het is niet geheel ondenkbaar dat dit ook voor particuliere spaarders gaat gelden. Maar ook zonder een negatieve rente op spaargeld maak je tegenwoordig vaak al verlies. Immers, wie spaart in box 3 moet nog steeds 30% belasting betalen over het fictieve rendement van 4% en dat kost dus de bekende 1,2%. Krijg je 1% rente, dan verlies je elk jaar 0,2%. Krijg je geen rente verlies je dus 1,2%.

Kan dat niet anders?

Voor particulieren is er buiten het aflossen van schulden geen vluchtweg. Voor (ex) ondernemers met een BV wel. De rente die een BV ontvangt is weliswaar belast met 20-25% vennootschapsbelasting, maar over het vermogen dat in de BV zit hoef je geen 1,2% te betalen.

1% rente koste in de BV 20-25%, zodat er van elke euro netto 75-80% overblijft. Wordt die 75-80% als dividend uitgekeerd, dan kost dat 25% dividendbelasting. Dan blijft er toch 56,25-60% van de ontvangen rente netto over. Dat klinkt al beter dan 0,2% inleveren in box 3 bij 1% rente.

Als je het slim aanpakt kun je ook geld van box 3 overhevelen naar de BV. Als de BV geen onderneming meer drijft en alleen geld en/of effecten als bezit heeft, kun je een BV ook omvormen tot een Vrijgestelde Beleggings Instelling (VBI) en betaal je onder bepaalde (strenge) voorwaarden geen belasting meer. Wilt u hier meer over weten? Neemt u dan contact met ons op.

 

En beleggen is dat een alternatief ? 

Hoe lager de rente hoe interessanter beleggen weer lijkt te worden. Maar let op: hoe hoger het verwachte rendement hoe hoger het risico. En is de standaard mix tussen obligaties, onroerend goed en aandelen op dit moment nog wel toepasbaar? De rente is nu historisch laag, als de rente stijgt, dalen de koersen van obligaties. Onroerend goed is momenteel ook niet altijd een leuk bezit, misschien zit er al een deel van uw geld in onroerend goed in de vorm van uw eigen huis. En aandelen, tja de beurzen kunnen blijven stijgen maar kunnen ook zo weer gaan dalen. En heeft u zowel in privé als in een BV beleggingen, dan wordt vaak gekozen voor twee afzonderlijke portefeuilles, terwijl een benadering in totaal soms veel beter kan uitpakken. 

Wij geven geen beleggingsadviezen maar kunnen u wel adviseren en assisteren bij de vele keuzes die u bij het beleggen moet maken en waar mogelijk de beleggingen fiscaal optimaliseren.

Deel:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Artikel door:

Paul Fransen RA

Paul Fransen RA

Registeraccountant

Ik ben binnen Countus Seres werkzaam als accountant en ondernemersadviseur met een boeiende mix van cliënten in zowel de profit als de non profitsector en in zowel het MKB als in de zorg.

Als...

Mail mij >

Nieuwsbrief