Profiteer als transportsector van de milieu- en energie-investeringsaftrek

woensdag 14 augustus 2019 08:30
Terug naar nieuws
Profiteer als transportsector van de milieu- en energie-investeringsaftrek
Ook dit jaar kunnen ondernemers in de transportsector profiteren van de milieu- en energie-investeringsaftrek (MIA en EIA). Naast algemeen toepasbare bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen, zijn beide aftrekken ook van toepassing op een aantal sectorspecifieke bedrijfsmiddelen. U kunt zelf eenvoudig nagaan of ook uw investering voor een van de aftrekken in aanmerking komt.

Milieulijst

Op de site rvo.nl kunt u de Milieulijst vinden. Op de Milieulijst kunt u zien voor welke bedrijfsmiddelen u de milieu-investeringsaftrek krijgt. Ook ziet u hoeveel extra aftrek u krijgt, 13,5%, 27% of 36%.

Let op! Het bedrijfsmiddel waarin u investeert, moet op het moment waarop u de investeringsverplichting aangaat op de Milieulijst van dat jaar staan.

Tip! De Milieulijst wordt jaarlijks aangepast. Zo zijn bijvoorbeeld de eisen die gelden voor de MIA voor een elektrische vrachtauto dit jaar aangepast. Check dus vooraf of uw investering nog voor de MIA in aanmerking komt.

Willekeurig afschrijven

Sommige milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen mag u ook willekeurig afschrijven (VAMIL). Dit geldt dan voor 75% van de aanschafwaarde. Meestal zult u sneller willen afschrijven, maar dit hoeft niet. In een verliessituatie zult u bijvoorbeeld waarschijnlijk minder snel willen afschrijven.

Let op! Soms krijgt u voor een bedrijfsmiddel zowel de MIA als de mogelijkheid om vervroegd af te schrijven.

Minder energie-investeringsaftrek