Zorg dat uw herinvesteringsreserve dit jaar niet vrijvalt

woensdag 11 december 2019 09:04
Terug naar nieuws
Zorg dat uw herinvesteringsreserve dit jaar niet vrijvalt
Heeft u in het recente verleden een bedrijfsmiddel met boekwinst verkocht en hiervoor een herinvesteringsreserve gevormd, zorg dan dat deze dit jaar niet vrijvalt. Gebeurt dit wel, dan betaalt u over de boekwinst belasting.

Hoe werkt de herinvesteringsreserve?

Bij verkoop van een bedrijfsmiddel met boekwinst kunt u deze boekwinst drie jaar lang opzijzetten als u van plan bent een nieuw bedrijfsmiddel aan te schaffen. Wanneer u in dit nieuwe bedrijfsmiddel investeert, kunt u in beginsel de herinvesteringsreserve op de aankoopprijs afboeken.

Let op! Een herinvesteringsreserve die is ontstaan na verkoop van een bedrijfsmiddel waarop u tien jaar of minder afschrijft, kunt u niet afboeken op de aankoopprijs van een bedrijfsmiddel waarop u niet afschrijft, of waarop u in meer dan tien jaar afschrijft. U mag dus niet de boekwinst op bijvoorbeeld een computer afboeken op de aankoopprijs van een pand.

Let op! Als u niet investeert, valt de herinvesteringsreserve in de winst in het derde jaar na het jaar waarin deze is ontstaan.

Tip! Een herinvesteringsreserve die in 2016 is ontstaan, valt dus dit jaar in de winst als u niet op tijd in een nieuw bedrijfsmiddel investeert.