Banken lanceren site over hypotheken voor zzp'ers

Van Paul Fransen RAvrijdag 10 april 2015 16:59
Terug naar nieuws
Banken lanceren site over hypotheken voor zzp'ers

De website flexibelwerkenenwonen.nl moet zzp'ers en mensen met een flexibel arbeidscontract meer inzicht geven in de mogelijkheden om een hypotheek te kunnen krijgen. Met de overzichten op de pagina kunnen zzp'ers zich beter voorbereiden op een hypotheekgesprek met een bank. Ze kunnen ook hun ervaringen delen, zodat banken daar hun beleid eventueel op kunnen aanpassen.

De website is een gezamenlijk initiatief van de banken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) lanceerde de website vorige week donderdag.

Veranderende vraag

"Steeds meer hypotheekaanvragen komen van consumenten met een flexibel arbeidscontract en inkomen. De vraag aan de banken verandert en daar wil de sector een antwoord op kunnen bieden", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

De vereniging benadrukt dat banken zich aan regels moeten houden om op een verantwoorde manier hypotheken te verstrekken. Maar de regels "bieden voldoende ruimte voor maatwerk, ook voor zzp'ers en flexwerkers".

"Hoewel een hypotheek niet voor iedereen in deze doelgroep beschikbaar zal zijn, kan er meer dan veel mensen denken", meent Buijink.

Maatwerk

Een bank kan bijvoorbeeld afwijken van de regel dat een bestendig inkomen wordt bepaald op basis van het inkomen van de afgelopen drie jaar. Dat kan als er op een andere manier voldoende zekerheid bestaat. Zo kan de bank minder ver terugkijken en ook een prognose over het toekomstig inkomen laten meewegen.

Een hypotheekaanvrager kan zo'n prognose onderbouwen met informatie over zijn of haar financiële situatie, de gevolgde opleiding, werkhistorie en -mogelijkheden

 

Bron: www.countus.nl

Artikel door:

Paul Fransen RA

Paul Fransen RA

Registeraccountant

Ik ben binnen Countus Seres werkzaam als accountant en ondernemersadviseur met een boeiende mix van cliënten in zowel de profit als de non profitsector en in zowel het MKB als in de zorg.

Als...

Mail mij >

Nieuwsbrief