Verplichting Openbaarmaking BIG-registratienummer

Van Mr. Jacqueline van Eekelen RBdonderdag 7 maart 10:43

Door een wijziging in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (hierna: wet BIG), zijn BIG-geregistreerde zorgverleners per 1 april 2019 verplicht hun BIG-nummer actief openbaar te maken

 

Inhoud verplichting

 

Deze wijziging in de Wet BIG houdt kort gezegd in dat het BIG-nummer vermeld moet worden op alle plekken waar de BIG-geregistreerde zorgverlener beroepsmatig zijn of haar naam en beroep bekend maakt.

 

In elk geval moet het BIG-nummer worden vermeld op websites en andere digitale media, briefpapier (en e-mailondertekening), facturen en op bordjes in wachtkamers van praktijken en ziekenhuizen waar de naam van de BIG-geregistreerde zorgverlener wordt vermeld. Dat is nogal wat.

 

Door o.a. de (beroeps)organisaties KNMG, KNMT, KNOV, KNMP, KNGF, V&VN, ANT, FGzPt, NAPA, ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en namens OVAL, de brancheorganisatie van arbodiensten is gezamenlijk actie ondernomen, door een brief te sturen van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze brief is gevraagd aan de Minister om de maatregel te herzien en dat de inwerkingtreding van in de Wet BIG over het bekendmaken van het BIG-nummer, wordt uitgesteld. Zoals het nu eruit ziet, zal de wijziging in de Wet BIG gewoon doorgang vinden.

 

Wel geeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat voorbedrukte voorraden briefpapier eerst mogen worden opgemaakt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zal toezicht gaan houden op deze verplichting en kan zo nodig een bestuurlijke boete opleggen.

 

Achtergrond van de verplichting

 

Door de actieve openbaarmaking zal het voor patiënten makkelijker worden te controleren of een zorgverlener in het BIG-register staat ingeschreven. De BIG-geregistreerde zorgverlener is door deze wijziging in de ogen van de Minister, sneller vindbaar en zo kan een eventuele verwarring (met een collega met dezelfde naam en beroep) worden voorkomen.  

 

Bron: https://www.bigregister.nl/actueel/nieuws/2019/februari/6/big-nummer-bekend-maken

Artikel door:

Mr. Jacqueline van Eekelen RB

Mr. Jacqueline van Eekelen RB

Fiscaal jurist

Het meeste plezier beleef ik aan het goede en persoonlijke contact met mijn cliënten. Al ruim 20 jaar help ik fysiotherapeuten, dierenartsen, huisartsen, tandartsen,en andere...

Mail mij >

Nieuwsbrief